فهرست مطالب
حضرت ابوطالب علیه السلام عمران و ارتباط با سوره آل عمران سوره ای از قرآن به نام ابوطالب علیه السلام است.
1- حضرت ابوطالب علیه السلام عمران و ارتباط با سوره آل عمران سوره ای از قرآن به نام ابوطالب علیه السلام است.
عمران اسم حضرت ابو طالب علیه السلام است و (آل) به معنی خانواده و فرزندان است. در منابع اسلامی آمده است که : منظور از آل عمران حضرت علی بن ابی طالب و فرزندان بزرگوار ایشان علیهم السلام هستند . احادیث زیادی از امامان علیهم السلام در این باره آمده است. ابن عباس و ابا ذر و انس نیز از پیغمبر خدا صلی الله علیه و آله روایت کردهاند که فرمودند: «آل ابراهیم منم و آل عمران علی بن ابی طالب علیهم السلام است».
روض الجنان و روح الجنان في تفسير القرآن جلد : 4 صفحه : 285
حمایت بی قید و شرط پیامبر صلی الله علیه و آله
2 – حمایت بی قید و شرط پیامبر صلی الله علیه و آله
بعضی از افراد حمایت حضرت ابوطالب علیه السلام از پیامبر صلی الله علیه و آله را دفاع قومی و قبیله ای می دانند؟ حضرت ابوطالب علیه السلام به دلیل ایمان و اعتقادی که به پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله داشتند به گونه ای دفاع نمودند که نمی توان دفاع ایشان را دفاع قبیله ای در نظر گرفت زیرا برای دفاع از پیامبر صلی الله علیه و آله از دیگر اقوام و اهل قبیله خود پیمان و عهد گرفتند و آنان را تهدید کردند که اگر آسیبی به پیامبر برسد حتی قبیله خود را بابت کوتاهی در دفاع و حمایت مقصر می دانند .
فَحَلَفَ لَهُمْ أَبُو طَالِبٍ بِالْکَعْبَةِ وَ الْحَرَمِ وَ الرُّکْنِ وَ الْمَقَامِ إِنْ شَاکَتْ مُحَمَّداً شَوْکَةٌ لَأَثِبَنَّ عَلَیْکُمْ یَا بَنِی هَاشِمٍ…
… ابو طالب به کعبه و حرم و رکن و مقام سوگند یاد کرد، که اگر خاری به پای محمد برود بر علیه شما قیام خواهم کرد….
بحارالانوار ج 19 ص 4
ابوطالب علیه السلام الگوی دفاع از حجت خدا (1)
3 – ابوطالب علیه السلام الگوی دفاع از حجت خدا (1)
حمایت و حفاظت از جان فرستاده خدا از وظایف مهم پیروان است. حضرت ابوطالب علیه السلام یکی از بهترین الگوها برای دفاع از فرستاده خداوند هستند. برای حفظ جان رسول خدا صلی الله علیه و آله تمام شب هشیار و آماده بودند و چندین مرتبه محل خواب پیامبر را جابجا می نمودند، فرزندان خود را در محل استراحت و خواب پیامبر صلی الله علیه و آله می خواباندند و امنیت پیامبر نسبت به امنیت خود و فرزندانشان اولویت داشت. بد نیست سوالی از خودمان بپرسیم: آیا در زندگی خود تابحال به فکر حفاظت و حمایت از جان امام زمان علیه السلام بوده ایم؟
وَ کَانَ یَحْرُسُهُ بِاللَّیْلِ وَ النَّهَارِ فَإِذَا جَاءَ اللَّیْلُ یَقُومُ بِالسَّیْفِ عَلَیْهِ وَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه و آله مُضْطَجِعٌ ثُمَّ یُقِیمُهُ وَ یُضْجِعُهُ فِی مَوْضِعٍ آخَرَ فَلَا یَزَالُ اللَّیْلَ کُلَّهُ هَکَذَا
شب و روز از حضرت رسول صلی اللَّه علیه و آله محافظت میکرد، هنگامی که شب فرا میرسید با شمشیر نزد او میایستاد و پیامبر به خواب میرفت، پس از مدتی برمی خواست و جای خواب او را تغییر میداد.
بحارالانوار ج 19 ص 4
ابوطالب علیه السلام الگوی دفاع از حجت خدا (2)
4 -ابوطالب علیه السلام الگوی دفاع از حجت خدا (2)
مومنان فرستاده خدا را اولویت اول زندگی خود قرار می دهند به گونه ای که تمام برنامه زندگی آنان با توجه به حجت و فرستاده خدا برنامه ریزی می شود. برای حضرت ابوطالب علیه السلام امنیت و محافظت از رسول خدا صلی الله علیه و آله از امنیت فرزندان و اقوام مهم تر بود. مسئولیت قبیله بنی هاشم یعنی اطرافیان حضرت ابوطالب علیه السلام حفاظت و ایمنی پیامبر خدا صلی الله علیه و آله بود و آنان آگاهانه این مسئولیت را با همه عواقب و هزینه هایش پدیرفته بودند.
سوال : آیا امام زمان علیه السلام در برنامه زندگی ما هست؟
… وَ یُوَکِّلُ وُلْدَهُ وَ وُلْدَ أَخِیهِ بِهِ یَحْرُسُونَهُ بِالنَّهَارِ فَأَصَابَهُمُ الْجَهْدُ…
فرزندان و برادرزادگانش را مسئول کرده بود تا از پیامبر نگهداری کنند. به بنی هاشم ناراحتیهای زیادی رسید و سختیهای بی شماری کشیدند،
بحارالانوار ج 19 ص 4
ابوطالب علیه السلام الگوی دفاع از حجت خدا (3)
5 – ابوطالب علیه السلام الگوی دفاع از حجت خدا (3)
مومنان واقعی و بندگان خوب خدا برای انجام وظیفه و تکلیف دینی خود هر سختی را تحمل می کنند و مشکلات را با آغوش باز می پذیرند برخلاف کسانی که اعتقاد و باور قوی و درستی ندارند و با کوچک ترین مشکل دینداری آنان کمرنگ می شود و یا دین را رها می نمایند. حضرت ابوطالب علیه السلام مسئولیت حفاظت و حفظ امنیت پیامبر صلی الله علیه و آله را وظیفه دینی خود می دانست و هر سختی و فشاری برای ایشان آسان بود. مشرکان مکه مسلمانان را به شعب ابوطالب علیه السلام تبعید کرند و هرگونه خرید و فروش و ارتباط مالی و اجتماعی را با آنان ممنوع کرده بود. حضرت ابوطالب علیه السلام با وجود تمام سختی و مشکلات حمایت و حفاظت رسول خدا صلی الله علیه و آله و مسلمانان را رها ننمودند.
… وَ یُوَکِّلُ وُلْدَهُ وَ وُلْدَ أَخِیهِ بِهِ یَحْرُسُونَهُ بِالنَّهَارِ فَأَصَابَهُمُ الْجَهْدُ…
فرزندان و برادرزادگانش را مسئول کرده بود تا از پیامبر نگهداری کنند. به بنی هاشم ناراحتیهای زیادی رسید و سختیهای بی شماری کشیدند،
بحارالانوار ج 19 ص 4
کفالت از پیامبر صلی الله علیه و آله
6 – کفالت از پیامبر صلی الله علیه و آله
توجه به ایتام و سرپرستی و کفالت یتیم در اسلام جایگاه ویژه ای دارد. حضرت ابوطالب علیه السلام وظیفه کفالت و سرپرستی پیامبر [ را از سن 6 سالگی ایشان عهده دار شد. حضرت ابوطالب علیه السلام از جایگاه و مقام رسالت پیامبر[آگاه بود . به پیامبر [ بیشتر از فرزندان و خانواده خود توجه، محبت و احترام داشت . به خوبی از خطرات و دشمنی یهود نسبت به پیامبر[اطلاع داشت و در محافظت از جان و امنیت پیامبر [جدی و کوشا بود. سرپرستی ایشان به صورت اتفاقی و ناچاری نبود زیرا حتی خوراک و پوشاک پیامبر [ نسبت به خانواده و فرزندان ایشان در اولویت بود.
رسول الله صلی الله علیه و آله:
… یَا عَمِّ کَفَّلْتَ یَتِیماً وَ رَبَّیْتَ صَغِیراً وَ نَصَرْتَ کَبِیراً فَجَزَاکَ اللَّهُ عَنِّی خَیْراً
رسول خدا صَلی الله علیهِ و آله فرمود: عمو جان، کفالت یتیمی را برعهده گرفتی و صغیری را پروردی و جوانی را نصرت دادی و یاری کردی؛ پس خداوند از جانب من جزای خیرت دهد…
امالی شیخ صدوق: ۲۴۳
تشکر حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله از حضرت ابوطالب علیه السلام
7 – تشکر حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله از حضرت ابوطالب علیه السلام
یکی از اهداف پیامبر[ به تکامل رساندن اخلاق است. خداوند تربیت پیامبر خود را به عهده گرفته است و به بهترین شیوه ایشان را به اوج کمال و ادب رسانده است. در همین حال در این مسیر الهی پیامبرaاز زحمات و حمایت عموی خود حضرت ابوطالب علیه السلام تشکر می نماید و جایگاه معنوی حضرت ابوطالب علیه السلام را برای امت مسلمان بیان می فرماید. حضرت ابوطالب علیه السلام خود یکی از فرستادگان الهی و برگزیده خداوند ، جانشین حضرت عبدالمطلب علیه السلام و سید و بزرگ مکه و قبیله بنی هاشم بودند.
رسول الله صلی الله علیه و آله:
… یَا عَمِّ کَفَّلْتَ یَتِیماً وَ رَبَّیْتَ صَغِیراً وَ نَصَرْتَ کَبِیراً فَجَزَاکَ اللَّهُ عَنِّی خَیْراً
رسول خدا صَلی الله علیهِ و آله فرمود: عمو جان، کفالت یتیمی را برعهده گرفتی و صغیری را پروردی و جوانی را نصرت دادی و یاری کردی؛ پس خداوند از جانب من جزای خیرت دهد…
امالی شیخ صدوق: ۲۴۳
حضرت ابوطالب علیه السلام یاور رسول خدا صلی الله علیه و آله
8 – حضرت ابوطالب علیه السلام یاور رسول خدا صلی الله علیه و آله
ياري فرستادگان الهي نشان دهنده ایمان و عمل به دستور خداوند است. خداوند در آيه 14 سوره الصف به مومنان دستور می دهد که خدا را یاری نمایند. یاری خدا در یاری فرستاده خدا و ایمان است. رسول خدا صلی الله علیه و آله بعد از وفات حضرت ابوطالب علیه السلام به عنوان تسلیت به امیرالمومنین علی علیه السلام از سرپرستی ,مراقبت و یاری حضرت ابوطالب علیه السلام تشکر می نماید و از خداوند برای او بهترین پاداش های الهی را می خواهد. اعتقادات و دستورات اسلامی بر اساس سخنان و دستورات پیامبرaاست و بر همین اساس قدردانی از یاری و زحمات حضرت ابوطالب علیه السلام توسط رسول خدا a نشانه جایگاه ویژه ایشان نزد خداوند است.
رسول الله صلی الله علیه و آله :
… یَا عَمِّ کَفَّلْتَ یَتِیماً وَ رَبَّیْتَ صَغِیراً وَ نَصَرْتَ کَبِیراً فَجَزَاکَ اللَّهُ عَنِّی خَیْراً
رسول خدا صَلی الله علیهِ و آله فرمود: عمو جان، کفالت یتیمی را برعهده گرفتی و صغیری را پروردی و جوانی را نصرت دادی و یاری کردی؛ پس خداوند از جانب من جزای خیرت دهد…
امالی شیخ صدوق: ۲۴۳
دستور پیامبر صلی الله علیه و آله به امیرالمومنین علیه السلام برای غسل حضرت ابوطالب علیه السلام معصوم را معصوم غسل می دهد
9 – دستور پیامبر صلی الله علیه و آله به امیرالمومنین علیه السلام برای غسل حضرت ابوطالب علیه السلام معصوم را معصوم غسل می دهد
یکی از ویژگی های فرستادگان الهی در شیوه خاص انجام غسل و کفن و نماز بر جنازه آنان است. این بخش از زندگی فرستادگان الهی نشان دهنده احترام ویژه خداوند به آنان و علامتی برای پیروان در مساله جانشینی آنان است. فرستاده الهی بعدی کارهای مربوط به دفن و کفن فرستاده الهی قبل را انجام می دهد. حضرت ابوطالب علیه السلام بر اساس برخی منابع یکی از فرستادگان الهی بوده است و بر همین اساس رسول خدا صلی الله علیه و آله به امیرالمومنین علیه السلام ماموریت دادند تا غسل و کفن و دفن ایشان را انجام دهد. این دستور پیامبر صلی الله علیه و آله تردید در مورد ایمان حضرت ابوطالب علیه السلام را دفع و درجات ایمانی ایشان را ثابت می نماید. با وجود اشخاص دیگر دلیلی بر دستور پیامبر صلی الله علیه و آله به امیرالمومنین علیه السلام در مورد غسل و دفن حضرت ابوطالب علیه السلام جز درجات ایمانی بالای ایشان باقی نمی ماند.
دَخَلَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه و آله عَلَی عَمِّهِ أَبِی طَالِبٍ وَ هُوَ مُسَجًّی فَقَالَ … فَجَزَاکَ اللَّهُ عَنِّی خَیْراً ثُمَّ أَمَرَ عَلِیّاً بِغُسْلِهِ
رسول خدا صَلی الله علیهِ و آله بر عمویش ابوطالب وارد گشت و وی را پیچیده در کفن یافت. پس فرمود: … پس خداوند از جانب من جزای خیرت دهد؛ پس به علی دستور داد وی را غسل دهد.
امالی شیخ صدوق: ۲۴۳
نفرین امیر المومنین علیه السلام
10 – نفرین امیر المومنین علیه السلام
اهل بیت علیهم السلام در جایگاهی قرار دارند که کوچکترین رفتار یا واکنش آنان برای جامعه دینی دارای اهمیت است . آنان الگوی خداوند برای تربیت انسان ها هستند و خود با تربیت خداوند در اوج کمال و ادب قرار دارند. خشم و عصیانیت آنان برای خداست و واکنش منفی آنان نشانه زشتی آن رفتار یا گفتار نزد خداوند است. معمولا رفتارهایی که دارای تاثیر مهم در عقاید و باورهای دینی است با واکنش سخت و جدی مواجه می شود. اعتقاد به ایمان حضرت ابوطالب علیه السلام از باورهایی است که مورد توجه امامان علیهم السلام بوده و بی توجه و شک درباره ایشان نشانه بی ایمانی است و نفرین امیرالمومنین علیه السلام را به دنبال دارد.
فَقَالَ لَهُ عَلِیٌّ علیه السلام: مَهْ فَضَّ اللَّهُ فَاکَ
از امام صادق علیه السّلام از پدرانش روایت شده است که روزی امیرالمؤمنین علیه السّلام در فضایی باز نشسته بودند و مردم در اطراف ایشان گرد آمده بودند که مردی از آن میان برخاست و گفت: یا امیرالمؤمنین شما هم اکنون دارای چنین مقام و منزلتی هستید ولی پدرت در آتش شکنجه میشود؟! امیرالمؤمنین علیه السّلام فرمود: ساکت شو! خدا دهانت را خُرد کند! قسم به آنکه محمّد را به حق مبعوث فرمود اگر پدرم تمام گناهکاران روی زمین را شفاعت کند، قطعاً خداوند شفاعت وی را میپذیرد…
الاحتجاج ج1، ص230
مقام شفاعت حضرت ابوطالب علیهالسلام(1)
11 – مقام شفاعت حضرت ابوطالب علیهالسلام(1)
شفاعت یکی از باورهای مشترک بین همه ادیان است. شفاعت کننده یعنی کسی می تواند از خداوند بخواهد شخصی را ببخشد وخداوند به خاطر احترام و مقام بالای آن شخص خواسته او را قبول نماید . یکی از نشانه های عظمت مقام حضرت ابوطالب علیهالسلام مقام شفاعت ایشان است. بر اساس آیه ۷۸ سوره مریم شخصی دارای شفاعت است که با خداوند عهد و پیمان الهی داشته باشد و از فرستادگان خداوند باشد. می توان گفت امیرالمومنین علیه السلام با بیان مقام شفاعت حضرت ابوطالب علیهالسلام اشاره به عهد و پیمان خاص ایشان با خداوند دارند.
فَقَالَ لَهُ عَلِیٌّ علیه السلام …. وَ الَّذِی بَعَثَ مُحَمَّداً بِالْحَقِّ نَبِیّاً لَوْ شَفَعَ أَبِی فِی کُلِّ مُذْنِبٍ عَلَی وَجْهِ الْأَرْضِ لَشَفَّعَهُ اللَّهُ فِیهِمْ
امیرالمؤمنین علیه السّلام فرمود: … قسم به آنکه محمّد صلیالله علیه و آله را به حق مبعوث فرمود اگر پدرم تمام گناهکاران روی زمین را شفاعت کند، قطعاً خداوند شفاعت وی را میپذیرد.
الاحتجاج ج1، ص230
مقام شفاعت حضرت ابوطالب علیهالسلام(2)
12 – مقام شفاعت حضرت ابوطالب علیهالسلام(2)
فرستادگان خداوند دارای مقام شفاعت هستند و می توانند افرادی که نیاز به کمک و بخشش خداوند دارند را از عذاب الهی خارج نمایند. شفاعت کنندگان و شفاعت شوندگان دارای خصوصیاتی هستند و این امتیاز دارای شرایط و ضوابط خاصی است. مقام شفاعت حضرت ابوطالب علیهالسلام در سخنان امیرالمومنین علیه السلام نشان دهنده علم و آگاهی خدادادی حضرت ابوطالب علیهالسلام نیز می باشد که در آیه ۸۶ سوره زخرف به آن پرداخته شده است.
فَقَالَ لَهُ عَلِیٌّ علیه السلام …. وَ الَّذِی بَعَثَ مُحَمَّداً بِالْحَقِّ نَبِیّاً لَوْ شَفَعَ أَبِی فِی کُلِّ مُذْنِبٍ عَلَی وَجْهِ الْأَرْضِ لَشَفَّعَهُ اللَّهُ فِیهِمْ
امیرالمؤمنین علیه السّلام فرمود: … قسم به آنکه محمّد صلیالله علیه و آله را به حق مبعوث فرمود اگر پدرم تمام گناهکاران روی زمین را شفاعت کند، قطعاً خداوند شفاعت وی را میپذیرد.
الاحتجاج ج1، ص230
عظمت مقام شفاعت حضرت ابوطالب علیهالسلام
13 – عظمت مقام شفاعت حضرت ابوطالب علیهالسلام
فرستادگان الهی با توجه به عهد و پیمان الهی و احترامی که نزد خداوند دارند از درجات مختلفی در شفاعت و بخشودگی گناهکاران دارند. هرچقدر احترام و جایگاه فرستاده الهی نزد خداوند بالاتر باشد مقام شفاعت ایشان بالاتر خواهد بود. عظمت و بزرگی مقام حضرت ابوطالب علیهالسلام نزد خداوند به اندازه ای است که اگر ایشان بخواهند خداوند تمام گناهکاران زمین را به خاطر عظمت ایشان می بخشد.
فَقَالَ لَهُ عَلِیٌّ علیه السلام …. وَ الَّذِی بَعَثَ مُحَمَّداً بِالْحَقِّ نَبِیّاً لَوْ شَفَعَ أَبِی فِی کُلِّ مُذْنِبٍ عَلَی وَجْهِ الْأَرْضِ لَشَفَّعَهُ اللَّهُ فِیهِمْ
امیرالمؤمنین علیه السّلام فرمود: … قسم به آنکه محمّد صلیالله علیه و آله را به حق مبعوث فرمود اگر پدرم تمام گناهکاران روی زمین را شفاعت کند، قطعاً خداوند شفاعت وی را میپذیرد.
الاحتجاج ج1، ص230
دین حنیفیه
14 – دین حنیفیه
اهل بیت علیهم السلام معتقد بودند که ابو طالب هرگز بت پرست نبوده است، به نبوّت پیامبر اسلام ایمان داشت و مسلمان از دنیا رفت؛ حضرت ابوطالب علیه السلام از یکتا پرستان بود و دین ایشان دین حنیفیه یا همان دین اصیل یکتا پرستی بر روش حضرت ابراهیم علیه السلام بود. در بعضی از نقل ها ایشان را یکی از جانشینان و اوصیای پیامبران گذشته معرفی می نمایند.
سَمِعْتُ عَلِیّاً (علیه السلام) یَقُول: وَاللَّهِ مَا عَبَدَ أَبِی وَ لَا جَدِّی عَبْدُ الْمُطَّلِبِ وَ لَا هَاشِمٌ وَ لَا عَبْدُ مَنَافٍ صَنَماً قَطُّ، قِیلَ وَ مَا کَانُوا یَعْبُدُونَ، قَالَ (علیه السلام): کَانُوا یُصَلُّونَ إِلَى الْبَیْتِ عَلَى دِینِ إِبْرَاهِیمَ مُتَمَسِّکِینَ بِهِ
اصبغ بن نباته مى گوید: از على علیه السلام شنیدم که فرمود: به خدا سوگند! نه پدرم و نه جدّم عبد المطلب و نه هاشم و نه عبد مناف هیچ بتى را نپرستیدند. پرسیدند: پس چه مى پرستیدند؟ فرمود: به سوى کعبه نماز مى گزاردند و بر دین ابراهیم بودند و به آن چنگ زده بودند.
کمال الدین وتمام النعمة،ص 174
شک در ایمان ابو طالب علیه السلام مساویست با جهنمی شدن
15 – شک در ایمان ابو طالب علیه السلام مساویست با جهنمی شدن
اهمیت باورها و اعتقادات دینی از آن جهت است که در تمام رفتار و عملکرد انسان تاثیر گذار است. یکی از بخش خای مهم باورهای دینی پذیرش فرستادگان خداوند و احترام به آنان است. اگر شخصیت و عملکرد فرستادگان خدا زیر سوال برود دیگر الگو نیستند نمی توان برای فهم مسائل دینی به آنان مراجعه کرد و ماموریت هدایت و دعوت مردم به سوی خدا ناتمام باقی می ماند. ایمان حضرت ابوطالب علیه السلام به عنوان جد تمام امامان معصوم علیهم السلام از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا پدران خود باید دارای جایگاه و تربیت الهی باشند تا بتوانند فرزندان خود را به شیوه ی درست و صحیحی تریت نمایند. حضرت ابوطالب علیه السلام کفالت و سرپرستی رسول خدا صلی الله علیه و آله را به عهده داشت و پدر امیرالمومنین علیه السلام بودند.
علی بن موسى الرضا علیه السلام :
إنّک إن لم تقرّ بایمان أبی طالب کان مصیرک الى النار
اگر تو به ایمان ابوطالب اعتراف نداشته باشى عاقبت تو جهنم خواهد بود.
شرح نهج البلاغة، ابن ابی الحدید، ج14، ص68
عظمت حضرت ابوطالب علیه السلام در قیامت
16 – عظمت حضرت ابوطالب علیه السلام در قیامت
روز قیامت اسرار و واقعیت ها روشن و فاش می شود . خداوند جایگاه واقعی افراد را نشان می دهد. عظمت و بزرگی افراد به خاطر ایمان و رفتار خوب آنان به شیوه های گوناگی نمایش داده می شود. یکی از نشانه های رضایت خداوند از افراد شایسته معرفی عمومی آنان به دیگران است که چهره های آنان درخشان و نورانی خواهد بود به گونه ای که از دیگران متمایز هستند و همگی جایگاه آنان را نزد خدا می فهمند. حضرت ابوطالب علیه السلام و اهل بیت علیهم السلام از تمام مخلوقات و بندگان خدا برتر و متمایز هستند و روز قیامت جایگاه واقعی آنان نشان داده می شود.
عَلِیٌّ علیه السلام
إِنَّ نُورَ أَبِی یَوْمَ الْقِیَامَةِ یُطْفِئُ أَنْوَارَ الْخَلَائِقِ إِلَّا خَمْسَةَ أَنْوَارٍ …
امیرالمؤمنین علیه السّلام فرمود: قسم به آن که محمد را به حق به پیامبری مبعوث فرمود، نور پدرم در روز قیامت نور تمام خلایق را خاموش خواهد کرد، جز پنج نور: نور محمد صَلی الله علیهِ و سلَّم، نور من، نور حسن و حسین و نور نه تن از فرزندان حسین، زیرا نور پدرم از نور ماست که خداوند متعال آن را دوهزار سال پیش از خلقت آدم آفریده است. الاحتجاج ج1، ص230
علم الهی حضرت ابوطالب علیه السلام
17 – علم الهی حضرت ابوطالب علیه السلام
حضرت ابوطالب علیه السلام یکی از فرستادگان الهی است. سخنان امامان علیهم السلام و عملکرد ایشان نشان می دهد که ایشان دارای ماموریت الهی بودند. یکی از نشانه های فرستادگان خدا علم و دانش شگفت انگیز آنان است. از نمونه های علم حضرت ابوطالب علیه السلام پیشگویی ایشان در مورد زمان ولادت و جانشینی امیرالمومنین علیه السلام بعد از تولد پیامبر a با فاصله 30 سال است.
قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام إِنَّ فَاطِمَةَ بِنْتَ أَسَدٍ جَاءَتْ إِلَی أَبِی طَالِبٍ لِتُبَشِّرَهُ بِمَوْلِدِ النَّبِیِّ صلی الله علیه و آله فَقَالَ أَبُو طَالِبٍ اصْبِرِی سَبْتاً آتِیکِ أُبَشِّرُکِ بِمِثْلِهِ إِلَّا النُّبُوَّةَ وَ قَالَ السَّبْتُ ثَلَاثُونَ سَنَةً وَ کَانَ بَیْنَ رَسُولِ اللَّهِ صلی الله علیه و آله وَ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ علیه السلام ثَلَاثُونَ سَنَةً
امام صادق علیه السّلام فرمود: فاطمه بنت اسد سلام الله علیها نزد ابوطالب علیه السلام آمد تا مژده تولّد پیامبرa را به وی بدهد. وقتی ابوطالب علیه السلام خبر را شنید گفت: یک سبت صبرکن تا بیایم و تو را به تولّد نظیر او غیراز نبوّت، بشارت دهم. و یک «سبت» سی سال است و رسول خدا صلی الله علیه و آله 30 سال از علی علیه السلام بزرگ تر است.
اصول کافی ج ۱ ص ۴۵۳- ۴۵۲
نور حضرت ابوطالب علیه السلام از اهل بیت علیهم السلام است
18 – نور حضرت ابوطالب علیه السلام از اهل بیت علیهم السلام است
پیامبر صلی الله علیه و آله و اهل بیت علیهم السلام به عنوان برترین بندگان خداوند محور و مرکز توجه دینداران هستند.مفاهیم دینی و دینداری توسط آنان به بندگان خدا ابلاغ می شود و غیر از اطاعت محبت و نشان دادن محبت به آنان لازم و ضروری است. به تعبیر دیگر پبوند و رابطه عمیق عاطفی در کنار اطاعت و تبعیت از حجت خدا اهمیت دارد. این رابطه معنوی و عاطفی نکات مثبت زیادی دارد و در سعادت انسان تاثیر مستقیم دارد. بنابر سخنان اهل بیت علیهم السلام حضرت ابوطالب علیه السلام یکی از فرستادگان خدا هستند و نور ایشان از نور اهل بیت علیهم السلام است. توجه ، ایجاد رابطه عاطفی ، محبت و اظهار محبت و شفیع قرار دادن ایشان موجب سعادت و رستگاری مومنین خواهد بود.
عَلِیٌّ علیه السلام
وَ الَّذِی بَعَثَ مُحَمَّداً بِالْحَقِّ نَبِیّاً إِنَّ نُورَ أَبِی یَوْمَ الْقِیَامَةِ یُطْفِئُ أَنْوَارَ الْخَلَائِقِ إِلَّا خَمْسَةَ أَنْوَارٍ نُورَ مُحَمَّدٍ صلی الله علیه و آله وَ نُورِی وَ نُورَ الْحَسَنِ وَ الْحُسَیْنِ وَ نُورَ تِسْعَةٍ مِنْ وُلْدِ الْحُسَیْنِ فَإِنَّ نُورَهُ مِنْ نُورِنَا الَّذِی خَلَقَهُ اللَّهُ تَعَالَی قَبْلَ أَنْ یَخْلُقَ آدَمَ بِأَلْفَیْ عَامٍ
امیرالمؤمنین علیه السّلام فرمود: قسم به آن که محمد را به حق به پیامبری مبعوث فرمود، نور پدرم در روز قیامت نور تمام خلایق را خاموش خواهد کرد، جز پنج نور: نور محمد صَلی الله علیهِ و سلَّم، نور من، نور حسن و حسین و نور نه تن از فرزندان حسین، زیرا نور پدرم از نور ماست که خداوند متعال آن را دوهزار سال پیش از خلقت آدم آفریده است.
الاحتجاج ج1، ص230